Geld lenen kost geld
Persoonlijkkrediet.nl
Lening Vergelijken


Welke lening is het voordeligst of het meest geschikt voor mij.
Op Persoonlijkkrediet.nl vergelijkt u alle leenvormen en kies de lening
die bij u past. De beste lening vindt u door zelf te vergelijken.

Lening Vergelijken: Pensioen Beschikbare Premieregeling

Kenmerken
Ieder jaar wordt er gekeken hoe hoog het salaris is waarover u pensioen opbouwt (pensioengevend salaris). Dit bedrag wordt verminderd met een zogeheten "AOW-franchise". Men gaat er namelijk van uit dat u naast uw pensioen recht heeft op AOW en daarom bouwt u niet over uw hele salaris pensioen op. Wat overblijft, is de pensioengrondslag (pensioengevend salaris - franchise = pensioengrondslag).

Van de pensioengrondslag wordt een bepaald percentage als premie beschikbaar gesteld voor uw pensioenopbouw. In de regel geldt: hoe jonger u bent, hoe lager het percentage aan beschikbare premie. De beschikbare premie wordt gebruikt om uw pensioen op te bouwen.

Voordelen
Een belangrijk voordeel van een beschikbaar premiesysteem is dat er meer ruimte is voor individuele keuzes. U kunt veelal zelf bepalen of u bepaalde voorzieningen wilt verzekeren of juist kiezen voor een hogere opbouw van uw oudedagspensioen.

Nadelen
Bij dit type pensioenregeling is er vooraf geen zekerheid over de hoogte van het pensioen. Door jaarlijkse stortingen bij een verzekeraar bouwt u een eindkapitaal op. De hoogte van het eindkapitaal wordt bepaald door de wijze waarop wordt belegd. Het risico is daarbij in principe geheel voor uw rekening. Met het eindkapitaal moet u t.z.t. een pensioen aankopen. Dat kan zowel mee- als tegenvallen omdat behalve het beleggingsresultaat ook de stand van de rente op uw pensioenadatum van invloed zijn om het uiteindelijke pensioen.

Handig voor
Het bedrag dat beschikbaar is voor de pensioenopbouw kan voor verschillende zaken ingezet worden. Dat is afhankelijk van uw pensioenregeling. De beschikbare premie kan bijvoorbeeld deels gebruikt worden voor arbeidsongeschiktheids- en nabestaandenvoorzieningen. Het restant van de premie is voor de opbouw van uw oudedagspensioen. Naarmate u dus meer voorzieningen heeft, worden er meer premies aan de pot onttrokken en blijft er op uw pensioendatum minder geld over.

Gerelateerde site
Pensioen Calculator


Terug naar leningen vergelijken..